St. Andrews - Mer enn bare golf

Vakker utsikt fra St. Andrews 17. hull

Vakker utsikt fra St. Andrews 17. hull

Har dere lyst på en firmatur til et sted hvor mange kanskje ikke har vært? Har dere lyst til å oppleve vakker natur, en sjarmerende by med en gjestfri befolkning, og med stort utvalg av aktiviteter? Da er St. Andrews i Skottland stedet for dere.

St. Andrews ligger på den skotske østkysten, en drøy times kjøring fra flyplassen i Edinburgh. Dette er en pittoresk og vakker liten universitetsby med ca 18000 innbyggere. University of St. Andrews ble opprettet i 1413 og er en meget anerkjent utdanningsinstitusjon med i underkant av 10000 studenter. Dette er med på sette sitt preg på den gamle byen, og bidrar til at det er et livlig underholdningstilbud her.

St Andrews er kanskje aller mest kjent for The Old Course på Royal & Ancient Golf Club of St Andrews. Dette er kjent for å være golfens fødested, og ivrige golfspillere drømmer om spille på denne spesielle banen, som ligger vakkert til ut mot Nordsjøen.

Her finner man vakre Old Course Hotel, et sjarmerende og elegant hotell perfekt for en gruppereise. Omkranset av grønne fairways, havet og bare en kort spasertur til hjertet av St. Andrews.

Tradisjon og eleganse hånd i hånd

The Old Course Hotel er et av våre favoritthotell i Skottland. Det er bygget i tradisjonell stil, men med all ønskelig moderne komfort. Flere spisesteder med alt fra fine dining til pubmat, sørger for at gjestene her alltid er svært fornøyd med maten. Vår favoritt er puben Jigger Inn, også kalt verdens mest kjente 19 (vann)hull. Her kommer man gjerne etter en dag på golfbanen, men det er også et kult hang out sted for de som ikke spiller golf.

Jigger Inn er den sjarmerende puben tilhørende The Old Course Hotel; også kjent som det 19. hull

Jigger Inn er den sjarmerende puben tilhørende The Old Course Hotel; også kjent som det 19. hull

Besøk de gamle ruinene fra St. Andrews Cathedral, som tidligere var Skottlands største katedral. Ta en rusletur i de sjarmerende gatene med hus fra middelalderen. St. Andrews har en rekke hyggelige butikker og koselige kafeer, restauranter og puber.

En av våre favoritter er Balgrove Larder, som ligger i utkanten av byen. Restauranten ligger i rustikke lokaler i en gammel låve, og her har de både restaurant, kafe, et slakteri og et utsalgssted for lokalproduserte varer. Alt som serveres her tilberedes i nærmiljøet og maten er god og stemningen likeså.

En annen favoritt er Forgan´s; en institusjon i St. Andrews, og populær hos både lokale og besøkende. Koselige lokaler og tradisjonell, lokal mat er i sentrum her, og i helgene er det gjerne livemusikk og høy stemning i lokalet.

Et enormt utvalg av aktiviteter

Området rundt St. Andrews er perfekt for aktiviteter som golf, båtturer, fisking i elver, rafting, og ikke minst Highland Games. Dette er en perfekt aktivitet for en gruppe, hvor man konkurrerer i klaner om heder og ære i alt fra haggiskasting til kasting av trestokker. En sosial og morsom aktivitet som passer for alle! Bring your A-game!

Glemte vi å fortelle om whiskey?

Det er alltid konkurranse mellom skottene og irene om hvem som har den beste whiskyen og destilleriene finnes det mange av over hele Skottland. Alle områder med respekt for seg selv har en lokalprodusert whisky. Så uansett om man liker drikken eller ikke, bør man ta en liten smak.

Skottland er også hjem til en rekke flotte slott som er perfekt å besøke på en firmatur. I nærheten av St. Andrews finnes det flere vakre slott som kan besøkes, og mange av disse kan man også bruke til en festmiddag eller til aktiviteter på dagen.

Pubkultur i ryggmargen

Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina. Skottene har nok fått pubkulturen inn med morsmelken, og det er en herlig måte å oppleve skotsk kultur på. På de mange små pubene henger alt fra tenåringer på 18 til bestemødre på 85, noe som gir en helt spesiell stemning.

Kombiner med Edinburgh

Et opphold i St. Andrews kan lett kombineres med et besøk i vakre Edinburgh, en usedvanlig vakker og sjarmerende storby. Her kan man enten kombinere med en overnatting eller en dagstur med aktiviteter og utflukter.

Så til alle dere som vurderer å reise på firmatur til Skottland. Prøv dere på St. Andrews. Vi er sikre på at det vil falle i smak!

En morsom aktivitet som kan gjennomføres på strendene i St. Andrews. Photo courtesy: Visit Scotland

En morsom aktivitet som kan gjennomføres på strendene i St. Andrews. Photo courtesy: Visit Scotland